2 Ocak 2010 Cumartesi

TARİH-TEMSİLİ HEYETİNİN ANKARA'YA GELİŞİ

Amasya görüşmelerinden sonra Mustafa Kemal Paşa üst seviyedeki komutanlarla Sivas ta bir görüşme yaptı. bütün sakıncalarına rağmen Meclisin İstanbulda açılması kabul edilirken, Meclisin serbestçegüvenlik içinde çalışmasının görülmesine kadarTemsilciler kurulunun Anadoluda kalması kararı verildi.
Mustafa Kemal Paşa İstanbuldaki gelişmeleri daha yakından izlemek, Batı cephesine yaklaşmak, ayrıca haberleşme ve ulaşım için uygun olması, Anadolunun kontrolünün daha rahat olması gibi nedenlerle Temsil heyetiyle çalışmalarını An karada yapmayan karar vermiştir.
27 Aralık 1919 da temsilcilerle birlikte Ankaraya gelen Mustafa Kemal Paşa Milli Mücadeleyi bu merkezden idare etmeye başlamıştır.
SON OSMANLI MECLİS-İ MEBUSANIN TOPLANMASI
Yapılan amasya görüşmelerinde alınan karar üzerine İstanbul hükümetinin de onayı ile 7 Kasım 1919 da genel seçimler yapılmış, ağırlıklı olarak Müdafa-i Hukuk Cemiyetine üye olanlar vekil seçilmişlerdir.
İtilaf Devletleri İstanbulda olduklarından dolayı gelişmeri rahatlıkla denetleyebileceklerine inanmışlar ve ve bu gelişmere müdahale etmemişlerdir.
Erzurum milletvekili seçilen Mustafa Kemal Paşa Milli Mücadele taraftarı olan milletvekileri ile Ankarada bir Görüşme yaparak mecliste görüşülecek konuları belirlemek istemişti.Ncak İstanbul Hükümetinin engellemelerinden dolayı görüşme az kişinin katılımı ile gerçekleşmiştir.
Bu görüşmede M.Kemal Paşa ;kendisinin meclis başkanı seçilmesi , mecliste Müdafa-i Hukuk grubunun kurulması, Misak-i Millinin kabul edilmesi, meclisin İstanbul dışında toplanmasının sağlanması gibi isteklerde bulunmuştur.
12Ocak 1920nde İstanbulda toplanan meclis çalışmara başlamış, ancak M.Kemal Paşanın istekleri gerçekleştirilememiştir.Mecliste saltanata olan bağlılık kendini daha çok göstermiş ve alınan kararlara da yansımıştır.Ancak 28 Ocak 1920 de yapılan bir gizli oturumda Misak-i milli kabul edilmiştir.
MİSAK-İ MİLLİ KARARLARI
*İtilaf ordularının işgali altında olan Arap memleketlerindeki durum halkın serbestçe yapacağı oylamaya göre belirlenecektir.Türk ve İslam çoğunluğunun bulunduğu topraklar bir bütündür.
*Halkın oyları ile anavatana katılan Kars, Ardahan, Batum sancaklarında gerekirse halkoylaması yapılacaktır.
*BatıTrakyanın hukuki durumu bölge halkının özgürce vereceği kararlara uygun olmalıdır.
*Osmanlı Devletinin başkenti ve hilafet merkezi olan İstanbul her türlü tehlikeden korunmalı ve güvenli duruma gettirilmelidir.Boğazların dünya ticaretine açılması meselesi ilgili devletlerle birlikte verilecek kararlarla belirlenecektir.
*Azınlıklara tanınacak haklar komşu devletlerde yaşayan müslümanlara tanınacak haklar aynı şartlarda olacaktır.
*Siyasi, mali ve adli adli gelişimi sınırlayan unsurlar kaldırılmalı ve gelişmemizi sağlamak amacıyla tam serbestiyet tanınmalıdır.Borçların ödenmesi de bu esasa göre olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder