Evrende olup biten, deney ve gözlem konusu olabilen olay ve olguların nedenlerini, süreçlerini ve sonuçalrını inceleyen çalışma bütününe bilim denir. Bilimin amacı, insanlığın evreni anlamasını sağlamaktır. Bu ise insana sonradan olabilecek doğa olaylarını önceden bilme imkanı sağlar. Biz bu duruma bilimsel öndeyi diyoruz. Bilimsel yöntem ise var olanı anlamak ve tanımlamak için izlenen yoldur. Bununda iki aşaması vardır.
1. Olgusal-Betimleme Aşaması:
Her bilimsel çalışma b ir konunun veya problemin merak edilmesiyle başlar. Öncelikli olarak konuyla ilgili derinliğine bir bilgiye sahip olabilmek için mutlaka bir alan sınırlaması yapmak gerekir. Ondan sonra bir ön bilgi sağlamak için deney ve gözlemler yapılır.
2.Kuramsal-Açıklama Aşaması:
Elde edilen bu ön bilgilerin ışığında problem edilen konu hakkında bir iddiada bulunur. İşte buna hipotez denir. Hipotez, doğruluğu henüz test edilmemiş geçiçi bir açıklamadır. bir sonraki aşamada ise hipotezin ilgili olan olay ve olgular üzerinde dolanmasıdır. Doğrulama, ileri sürülen varsayımın doğru olup olmadığını görme ve gösterme işlemidir. Yanlız bütün bilimler için tek bir doğrulama yöntemi yoktur. Örneğin; Jeoloji veya Arkeoloji bilimleri ancak dolaylı gözlemlerle geçmiş hakkında bilimsel bilgiler sunabilr. Eğer bir hipotez, ilgili olan olay ve olgular tarafından doğrulanırsa ozaman kuram düzeyine yükselir. Eğer bir kuramda farklı yöntem ve yeni bilgilere daha da güçlenir, aynı türden olan diğer olaylar için de geçerli olursa ve olaylar arasındaki ilişkiler matematiksel bir bağıntıyla ifade edilirse o zaman da bilimsel yasa aşamasına ulaşılmış olur. Ancak her hipotez kuram aşamasına gelmediği gibi her kuram da kanun aşamasına gelmemiş olabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder