Eğitim psikolojisi, eğitim ile psikoloji arasındaki ilişkiden doğmuştur. Psikoloji verilerinin eğitime uygulanmasını sağlayarak, eğitimin psiklojik temellerini saptamaya çalışan bir bilimdir. Kısaca söylenmek gerekirse psikolojinin eğitime uygulanmasıdır.
Eğitim psikolojisi eğitim ile psikolji arasındaki ilişkiler üzerinde durur. Bu konuda araştırmalar yapar ve elde ettiği bulgularla eğitime yardımcı olmaya çalışır.Özellikle öğrenmeyi etkili ve verimli hale getirmeyi amaç edinmiştir.
Eğitim psikolojisinin üzerinde durduğu iki temel konu vardır:Gelişim ve öğrenmedir.
1.Gelişim:Bu başlık altında gelişim ile ilgili temel kavramlar, gelişimin dayandığı temel ilkeler, gelişim üzerinde etkili olan faktörler, gelişim dönemleri; bireyin bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal, cinsel gelişimi gibi konular üzerinde durur.
2.Öğrenme:Bu başlık altında, öğrenmeyle ilgili kuramlar, öğrenmeyi etkileyen faktörler, öğrenmeye uygun ortamda bulunması, gereken nitelikler gibi konular üzerinde durur.
yapılan araştırmalar sonucunda, gelişim ve öğrenme konularında elde edilen bilgi birikimi artmış ve bu durum zamanla eğitim psikolojisinin alt dalları olarak nitelendirebileceğimiz iki bilim ortaya neden olmuştur. Gelişim psikolojisi ve öğrenme psikolojisi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder