2 Ocak 2010 Cumartesi

İNSAN VÜCUDUNDA BESİNLERİN SİNDİRİLMESİ

Vücudun günlük çalışma ile kaybettiği madde ve enerjiyi karşılamak üzere dışarıdan alınan besinlerin değişikliğe uğratılarak kana geçebilecek duruma gelmesine sindirim denir. Bu ödevi yapan organlara da sindirim organı denir.
1.Sindirim Organı
Sindirim organı ağız, yutak, yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı, ince bağırsa, kalın bağırsak, ve bunun sonu olan anüsten ibaret bir sindirim borusu ile buna bağlı tükrük, mide, pankres ve karaciğer bezlerinden yapılmıştır.
Sindirim Borusunun Yapısı
a.Ağız:Dişleri taşıyan üst ve alt çenelerle yanakların, damağın ve dilin çevrelediği boşluktur.
b.Dişler:Çene kemiklerindeki çukurlara yerleşmişlerdir.Dıştan bakıldığı zaman taç, botuncuk ve kök olmak üzere üç kısıma ayrıldığı görülür.Dişin taç kısmı ağızda görülen kısmıdır. Kök, diş yuvasına girer.Boyuncak da bu iki kısım arasında diş etlerinin sarıldığı yerdir.Taçın üzeri mine denilen parlak ve sert bir tabaka ile kaplıdır. Kökün üzerini ise, seman denilen daha az sert bir madde ile örülmüştür.Bu tabakaların altında dişin asıl dokusu olan fildişi tabakası vardır.Dişin ortasında bir kanal ve bu kanaldan da sinirlerle kan damarlarından gelmiş dişözü yer alır.Köklerin uçları deliklidir. Burada sinir ve kan damarları dişözüne girerler. Dişlerin şekilleri birbirine benzemez. Taçların biçimine göre farklı üç çeşit diş vardır.
1.Kesici Dişler:Çenelerin önünde dururlar. taçları yassı ve keskindir. Besinleri kesmeye yararlar. Her çenede dört tanedir. Birer köklüdürler.
2.Köpek Dişleri:Taçları koni gibi sivridir. Her çenede ikişer tanedir.Birer köklüdürler. Besinleri koparmaya yararlar.
3.Azı Dişleri:Taçları geniş, girintili ve çıkıntılıdır.Değirmen taşı gibi besinleri öğütmeye yararlar. Kökleri iki ya da üç çatallıdır. her çenede 12 azı dişi bulunur.
c.YUTAK:Ağzın arkasında bulunan boşluktur.Üst taraftan genze, alt taraftan yemek borusuna açılır.Yutaktan geçen lokmanın yemek borusu yerine soluk borusuna gitmemesi için gırtlağın üzerindeki kapak soluk borusunu kapsar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder