3 Ocak 2010 Pazar

GELİŞİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

Gelişim büyüme, olgunlaşma, hazır-bulunuşluk kavramlarını da kapsayan bir kavramdır.Gelişimin temelinde büyüme ve olgunlaşma süreçleri vardır.Büyüme ve olgunlaşmagerçekleşmeden gelişimden söz edilemez. Bir bilginin, bedensel ve zihinsel becerinin gerektirdiği gelişim düzeyine bu iki süreç gerçekleştikten sonra ulaşılabilir.
Büyüme, olgunlaşma ve gelişim süreçlerinin iç içe olması, bir arada bulunması bu kavramların birbirilerine karıştırılmasına ve birbirinin yerine kullanılmasına neden olmaktadır. O nedenle bu kavramların tanımlarının yapılması, ayırt edici niteliklerinin belirginleştirilmesi, sınırlarının çizilmesi gerekmektedir.
Büyüme:Olgunlaşabilmek ve gelişebilmek için önce büyümek gerekir. Büyüme organizmanın boyunun uzaması, ağırlığının artması anlamına gelir. Büyüme gelişimin bedensel yönü ile ilgili bir kavramdır.Bedendeki nicel artışı ifade eder.
Olgunlaşma:Olgunlaşma organixmanın bir iş yapabilecek;bir bilgiyi bir beceriyi öğrenebilecek düzeye ulaşması biçiminde tanımlanabilir. Olgunlaşmak için ergenlik dönemini beklemeye gerek yoktur; çünkü gelişimin her devresinde olgunlaşmadan söz edilebilir.
Hazır Bulunuşluk:Öğrenebilmek için olgunlaşmak tek başına yeterli değildir.Öğrenme belli bir hazır bulunuşluk düzeyini de gerektirir.Hazır bulunuşluk olgunlaşmadan daha kapsamlı bir kavramdır. Hem olgunlaşmayı gerektirir hemde belli bir bilgiyi öğrenebilmek için o bilginin gerektirdiği ön bilgileri edinmiş olmayı gerektirir. Örencinin hazır bulunuşluk düzeyi dikkate alınmadan belirlenen amaçları gerçekleştirmek mümkün değildir. Hazır bulunuşluk, olgunlaşmanın yanında öğrencinin ilgilerini, yeteneklerini, ihitiyaçlarını, güdülerini, dil gelişimini, ön koşul öğrenmelerinide kapsar
Gelişim:Bireyin büyüme, olgunlaşma, öğrenme sonucunda bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve cinsel yollardan geçirdiği nicel ve nitel değişmelere gelişme denir. gelişimin nicel boyutunu büyüme ve olgunlaşma, nitel boyutunu hazır bulunuşluk ve öğrenme olusturur. Gelişme ve büyümenin içi içe olması bu iki kavramın birbirine karıştırılmasına neden olmaktadır bu kavram arasındaki farkları iki maddede toplamak mümkündür.
1. Büyüme dar kapsamlıdır, sadece organızmadaki nicel değişmeleri ifade eder. Gelişim ise daha kapsamlıdır. Hem nicel hemde nitel değişmeleri ifade eder.
2. büyüme belli bir yaşta durur. Buna karşılık gelişme ise ölünceye kadar devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder